Kjøp det du liker, og gjerne miks gammelt og nytt. På denne måten får du et koselig, personlig preg og et hjem som ikke alle andre har – litt kjedelig når stua ser ut som side 54 i en katalog som alle har fått i postkassa. Gamle møbler er som regel i god kvalitet, ellers hadde de ikke vært gamle.
6 tips
- Personlig preg
- Fresh opp møbler du allerede har
- Kjøp, selg, få eller gi bort gamle møbler
- Sitter du på en gullgruve?
- Seriøse penger
- Sjekkliste for når du vurderer å selge noe
1. Personlig preg
De flotteste hjemmene har personlig preg, og dette skaper du når du er glad i tingene rundt deg og har gode minner til de – og gjerne en liten historie. Mange kjøper nye møbler til den nye boligen, men du kan få gamle møbler i skjønn forening med moderne interiør.
Ofte benytter folk sjansen til å kvitte seg med gamle ting når de flytter – enten ved å selge, gi bort eller kaste. Normalt skyldes dette at de tror møblene ikke vil passe inn i den nye boligen, ikke har plass eller synes det er stress å ta de med til neste sted. MERK: Nordmenn kaster alt for mye som kunne vært brukt av andre. Prøv å gi bort istedenfor å kaste.
2. Fresh opp møbler du allerede har
Det er ikke så mye som skal til for å gi nytt liv til møbler. Du kommer langt med litt stoff, en stiftemaskin, saks, tang, målebånd og innsats.
Gjerne trekk om gamle stoler, sofaen og puffer. Du kan i samme slengen trekke om noen puter, da matcher de perfekt med møblene. Det er stilig med forskjellige farger på spisestuestolene, noe som er enkelt å få til når du trekker om.
3. Kjøp, selg, få eller gi bort gamle møbler
På finn.no og lignende nettsider kan du finne mye fint. Mange gir bort ting gratis, annet selges til varierende priser – du kan være heldig å komme over noen skikkelige kupp! Du kan også gå på loppemarkeder og bruktmarkeder og kjøpe brukte ting billig i den virkelige verdenen.
4. Sitter du på en gullgruve?
Nå som vi mye hjemme har vi tid til ting som burde vært gjort, som å rydde på loftet eller pusse opp. Dette erfarer vi med økende trafikk på ByggeBolig. Noen vil nok være heldig å finne noe som er av verdi for andre i en skuff eller et skap.
De siste tjue årene har vært en gråværsperiode for antikviteter, men dette er i gang med å snu. Nordmenn har ofte kun innslag fra én tidsepoke i innredningen, men fremover vil nok boligene bestå av flere epoker. Dermed vil de gamle gjenstandene stige i verdi.
Ta også gjerne et titt på låven, dersom du har det. Bondeantikviteter og folkekunst har nemlig fått en ny renessanse og kan selges for gode penger.
Når man har litt lite penger og lurer på hvordan man kan få de til å strekke til, kan det være en idé å selge noe gammelt til auksjoner. Selv om ikke du kanskje synes den gamle skjenken fra 1897 passer inn der du bor, kan det godt hende at noen andre synes den hadde vært midt i blinken. Bare husk å ikke restaurer den, da minsker den sannsynligvis i verdi – de som samler på sånt vil gjerne at man ser at den er gammel og brukt.
5. Seriøse penger
For å tjene de store pengene, må du ha noe spesielt og unikt, og som er av interesse for samlere. Eksempelvis et originalt maleri, en prototype eller førsteutgaven av en bok eller et møbel. Alle har nok hørt historien om hun som fant et gammelt maleri på loftet og ble rik.
Samlere ønsker gjerne å ha historien bak objektet, derfor bør du vite hvor det kommer fra og hva det har vært igjennom – du må også kunne bevise dette. Verdien øker om objektet har vært eid av en kjent person.
Hvis du tror du har noe av verdi, bør du oppsøke en fagperson og få en skikkelig vurdering.
6. Sjekkliste for når du vurderer å selge noe
- Er det noe i rotet som skiller seg ut fra mengden?
- Vil du beholde det selv? Dersom du ikke vil ha den selv, hvorfor vil andre?
- Gir gjenstanden deg gode minner?
- Hvordan er kvaliteten?
- Har gjenstanden tålt tidens tann?
Du kan for eksempel handle med Grev Wedsels Plass Auksjoner (GWPA), som følger en internasjonal trend med «miks og match» av objekter i hjemmemiljøer. Gjenstandene de kjøper og selger er ofte arvegods, ting som har vært stuet bort lenge eller plukket fra samlinger til kunsthandlere.
Dersom du er ute etter å kjøpe noe spesielt, holder de ofte auksjon. Prisene varierer, men normalt blir gjenstandene solgt for et sted mellom noen få tusenlapper og noen hundre tusen kroner.